Om mål och budget 2017 i Strömstad

Herr ordförande!

Vi ska i kväll fatta beslut om en budget på över 700 miljoner kr. En budget för kommunens verksamhet, utförd av 1100 anställda, till gagn för 13000 invånare och kanske lika många delårsboende kommunmedlemmar. Den påverkar vårt liv, vår välfärd. Det är årets viktigaste beslut i denna församling. Hur ger vi våra barn en god förskola och skola? Hur tar vi hand om de som behöver omsorg? Hur ska vi tillgodose vårt behov av dricksvatten? Hur ska vi ta hand om avfallet på ett bra sätt? Hur förvaltar vi vår livsmiljö, kort sagt.

Ja, hur förvaltar vi den egentligen?

Forskarna är överens, de flesta partierna i Sveriges riksdag är överens, världens länder i Paris för ett år sedan och återigen nu i Marrakesh är också överens. Vi förvaltar vår planet dåligt! Klimatförändringarna måste hejdas!

Vi i Strömstad gör vår del av detta. Vi jobbar med att ge bättre förutsättningar för att cykla och åka kollektivt i stället för att ta bilen. Vi jobbar för klimatsmartare mat i skolor och på boendena. Vi fasar ut de fossildrivna fordonen och snart har vi en biogastapp i kommun.

Jag tror vi kan göra mer. Nöden är uppfinningarnas moder, heter det. Dit har vi nu nått och ju fler som inser detta, desto fler goda idéer kommer kläckas.

Klimatutmaningen är vår tids största utmaning. I viss mån ligger den också bakom de stora flyktingströmmar som vi sett de senaste åren.

Jag är oerhört stolt över hur vi tagit emot de flyktingar som bor på Hällestrand Resort och våra boenden för ensamkommande barn. En hel årsklass barn har fått plats i våra skolor, många företagare har tagit emot praktikanter – en del av dem har redan fått anställning. Kläder, leksaker, cyklar och allt möjligt har samlats in. Fester och språkcaféer har anordnats.

Nu kommer det tuffare tider. Framför allt för många av de nyanlända, som kommer att få avslag på sina asylansökningar. Huruvida detta är riktiga beslut eller ej, det är en annan debatt.

Avvisningsbesluten kommer också att påverka oss som bor här. Hur ska vi förhålla oss till våra nya vänner, när deras framtidshopp släcks? När vi stänger dörren? När våra barn förlorar sina kompisar i skolan?

Förhoppningsvis kommer de flesta av dem att få stanna. Då blir utmaningen i stället att hitta en bostad.

Bostadsförsörjningen har varit, och är fortsatt, ett av våra huvudområden i majoriteten.

Jag är glad över att vi nu har en aktuell bostadsförsörjningsplan. I Sverige har byggandet ökat betydligt de senaste åren. Häromdagen fick vi beskedet att Strömstad fått drygt 3 miljoner kronor i bonus från staten för de startbesked för bostäder vi gett 1 augusti 2015 till 1 augusti i år. Vi fortsätter på den linjen, det är många nya bostäder på gång.

Nu har vi gett startbesked till Pilen 4, 14 och 16 – de tre husen på Surbrunnsgatan vid sjukhuset. De gamla husen kommer rivas och nya lägenheter kommer att byggas. På nästa nämnd hoppas vi kunna ge bygglov för ombyggnad av kontoren i Torsken 7 (hörnet V:a Klevgatan/S:a Bergsgatan) till bostäder. På berget ovanför villorna på Grandalsvägen i Mällby kommer det byggas småhus och parhus i två projekt. Jag hoppas att Strömstadsbyggen snart kommer igång på Magistern 4.

Vi är igång med flera stora planprojekt som kan resultera i riktigt många nya bostäder. Canningplanen är ju aktuell. Myrenplanen kan ge upp till 200 nya bostäder. Planprogrammet för Rådhusberget kommer gå ut på samråd i december. Några till är på gång. Allt kan inte, och bör kanske inte heller, byggas på samma gång – men jag tror att läget på bostadsmarknaden ska ha lättat om några år.

Tack för ordet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s